top of page

İSLAM DİNİNE GÖRE
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
ETKİNLİK
AFİŞ HAZIRLIYORUZ!!!
Kumar, şans ve bahis oyunlarının kötü alışkanlıklar olduğuna ilişkin bir afiş hazırlayınız.
KUMAR OYNAMAK
Kumar nedir?
İslam dininin kesin olarak yasakladığı kötü alışkanlıklardan birisi de kumardır. Para veya mal karşılığı oynanan şans oyunlarına kumar denir. Bütün kötü alışkanlıklar gibi kumar da bağımlılık yapan bir alışkanlıktır. Kumar, içki ve uyuşturucu gibi kişiyi kendine esir ederek onun üretkenliğini elinden alır, ruh ve beden sağlığını bozar. Onu suça iterek toplumla uyumsuz bir birey hâline getirir. Kumar yüzünden pek çok aile dağılmıştır.


Kumar oynamanın kişiye, ailesine ve topluma verdiği zararlar nelerdir?
Kumar alışkanlığı, kişinin zamanını sağlığa zararlı ortamlarda geçirmesine neden olur. Dolayısıyla kumar oynayan kişi, hem zamanını iyi işlerde kulla namaz hem de sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalır. Kumar alışkanlığı kişinin istenmeyen davranışlarda bulunmasına sebep olur. Çünkü insan doğası gereği hep kazanmak ister. Ancak kumar da insanlar genellikle kaybederler.

Kazanma düşüncesiyle kumara oturan kimseler, kaybedince öfkelenir ve hırçınlaşırlar. Bu durum kavgalara, kin ve düşmanlıklara yol açar. Böylece insanların dostluk ve arkadaşlıkları bozulur.

Kumar alışkanlığı olan kimseler, ailelerinin geçimlerini karşılayamazlar. Zamanlarının çoğunu oyun yerlerinde geçirirler, eşleri ve çocukları ile yeterince ilgilenemezler. Kumarda para kaybettikleri için ailenin giyim, gıda, okul araç ve gereçleri gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamazlar. Bütün bunlar, aile içi ilişkilere zarar verir. Ailenin dirlik ve düzenini bozar. Günümüzde bazı insanlar kumara çok büyük miktarlarda paralar harcamaktadırlar. Hâlbuki kumara harcanan paralarla pek çok yoksul insanın ihtiyacı karşılanabilir.


Kumar oynamak, çalışarak kazanmak yerine tembelliği ve hileyi teşvik eder. Hâlbuki dinimiz, çalışıp kazanmayı, Allah’ın (c.c.) verdiği nimetlerden olabildiğince yararlanmayı tavsiye eder. Dinimiz de, kişinin, helal yolla gerçekleşmeyen işleri yapması yasaklanmıştır. Geçimin helal yollardan sağlanması ise dinimizce ibadet olarak değerlendirilmiştir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), “Hangi kazanç en temiz ve en helal yolla elde edilmiş olur?” sorusuna, “Kişinin el emeği ile ve kimseyi aldatmaksızın yaptığı meşru ticaret yoluyla elde ettiği kazançtır.” cevabını vermiştir

Kumar Nelere Sebep Olur? Kumar;
• Kişiyi haksız yoldan para kazanmaya alıştırır.
• Kişinin sağlığının bozulmasına ve zaman kaybına neden olur.
• Kişinin hayatını şansa ve tesadüfe bırakmasına yol açar.
•Senelerce uğraşıp kazandığı parasını çok kısa bir süre içerisinde kaybetmesine sebep olduğu için kişiyi bunalıma sürükler.
• Kişinin aile düzeninin bozulmasına yol açar.
• Kin ve düşmanlığa sebep olur.

Kumar dinimizce neden yasaklanmıştır?
Kumarda hiçbir emek harcamadan, insanları aldatarak başkasının parasını kazanma vardır. Bu da bir çeşit haksız kazançtır. Dinimiz haksız kazancı yasaklamakta, el emeği ve alın teri ortaya konarak elde edilen kazancı ise ibadet kabul etmektedir. Çünkü başkasının malını meşru olmayan yollarla almak ve yemek haramdır. Konuyla ilgili Rabbimiz Nisa Suresi, 29. ayette: “Ey iman edenler! Mallarınızı aranızda haksızlıkla yemeyin. Ancak kendi rızanızla yaptığınız ticaretle yemeniz helaldir...”şeklinde buyurarak haksız kazancı yasaklamıştır.

Kumar, kişinin hem maddi kayıplara uğramasına hem de zaman kaybetmesine neden olur. Kumarda hiçbir zaman kazanan taraf yoktur. Çünkü bir taraf para kazansa bile vaktini kaybetmektedir. Diğer taraf ise hem malını hem zamanını kaybetmektedir. Kumarda kaybedilen sadece para değil, bundan daha önemli olan zamandır. Bu nedenle dinimiz eğlence amaçlı da olsa kumar oyunlarını yasaklamıştır. Kumar, sadece bireyin kendisine zarar vermekle kalmaz, ailesine ve çevresine de zarar verir. Kumarda kazandıkça veya kaybettikçe hırs artar. Aile hayatında düzensizlikler, anlaşmazlıklar ve ihmaller başlar. Bu durum ailenin huzur ve mutluluğunu bozulmasına, yuvaların yıkılmasına sebep olur.

ETKİNLİK
“Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?” (Mâide Suresi, 90- 91. ayetler) Yukarıdaki ayetten hangi ilkeleri çıkarabiliriz?
...............................................................................................................................................
...............................................................................................................................................
bottom of page