
İSLAM DİNİNE GÖRE
KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR
İçki, kumar ve uyuşturucu gibi maddelerin sağlığımıza zarar verdiğini bilerek bu alışkanlık ve davranışlardan kaçınmaya çalışmalıyız. Kötü alışkanlıkların olduğu yerlerden uzak durmalıyız. Boş zamanlarımızı spor yaparak, kitap okuyarak değerlendirmeliyiz. Televizyon, gazete ve dergilerde içki, kumar, sigara gibi kötü davranış ve alışkanlıklar, özendirici fotoğraflar ve görüntüler konusunda duyarlı davranmalıyız.
KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN NASIL KORUNALIM?
Kötü alışkanlık ve davranışlar kişinin yaşantısını nasıl etkiler?
İslam dini kişinin din, can, mal, akıl ve nesil emniyetini korumayı ön planda tutar. Bu değerler fert ve toplum açısından önemlidir. Kötü alışkanlık ve davranışlardan korunabilmek için bireye, aileye ve devlete bazı görevler düşmektedir. Herkes üzerine düşen görevleri yerine getirirse kötü alışkanlık ve davranışlardan korunmak mümkün olacaktır.


Kötü alışkanlık ve davranışlardan nasıl korunabiliriz?

Kötü alışkanlıklardan korunabilmek için devlete, aileye ve bireye bazı görevler düşmektedir. Herkes üzerine düşen görevi gereğince yerine getirdiği zaman kötü alışkanlıklardan korunmak mümkün olur.
Kötü alışkanlık ve davranışlardan korunmak için öncelikle arkadaş seçimine dikkat etmeliyiz. Kendimize güzel ahlaklı, iyi insanlardan arkadaş seçmeliyiz.
Kötü alışkanları olan insanlardan uzak durmaya çalışmalıyız. İnsanların iyi ve güzel yönlerini örnek almalıyız. Unutmamalıyız ki birçok kötü alışkanlık ve davranış arkadaşlar arasında özentiyle başlar.

Anayasanın 58.maddesinde, “Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” denilmektedir.
Kötü alışkanlık ve davranışlardan korunmada en etkili faktörlerden biri de ailedir. Aile, çocuğu sigara, alkol, uyuşturucu ve kumar gibi kötü alışkanlıkların yanlışlığı konusunda eğitmelidir. Çünkü alışkanlıkların iyisi de kötüsü de küçük yaştan itibaren kazanılır. Aile çocuğunun arkadaş çevresinden ve yaptıklarından haberdar olmalı, yanlışını gördüğünde çocuğunu uygun bir dille uyarmalıdır. Kötü alışkanlıklar ve zararları konusunda bilinçli olmalıyız.



Pek çok kötü alışkanlık, arkadaşlara özenmekle başlar. Kötü alışkanlıkları olmayan, iyi ahlaklı insanlardan arkadaş edinmeye özen göstermeliyiz. Arkadaşlarımızın bizi kötü alışkanlıklara yönlendirebilecek tekliflerine hayır diyebilmeliyiz. Dürüst, güvenilir, başarılı insanların tutum ve davranışlarını örnek almalıyız.
Kötü alışkanlıkların kolay edinildiği kahvehane, atari, İnternet, bilardo gibi salonlardan uzak durmalı, boş zamanlarımızı spor yaparak değerlendirmeliyiz. Televizyon, gazete ve dergilerde içki, kumar, sigara gibi kötü alışkanlıklara özendirici fotoğraf ve görüntülere karşı duyarlı olmalıyız.
Kendimizi her türlü kötü alışkanlık tan korumalıyız. İçki içmek, kumar oynamak, uyuşturucu kullanmak gibi kötü alışkanlıkların dinimizce yasaklandığının da daima farkında olmalıyız. Ayrıca kötü alışkanlıkları olanları uyarmanın da insani ve dinî bir görev olduğunu unutmamalıyız. Nitekim Yüce Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de bu konu da, “Onlar Allah’a ve ahiret gününe inanırlar iyiliği emrederler. Kötülükten alıkoyarlar, hayır işlerinde birbirleriyle yarışırlar. ‹İşte onlar iyilerdendir.” buyurmaktadır. Konuyla ilgili diğer bir ayette de yüce Allah (c.c.), “…iyilik ve takva üzerinde yardımlaşın ama günah ve düşmanlık üzerinde yardımlaşmayın…” buyurmaktadır.


ETKİNLİK
Kötü alışkanlıklardan ve davranışlardan korunmak için:
• Ailemizin öğütlerini dinleyelim.
• Problemlerimizi ailemizle paylaşalım.
• Arkadaşlarımızı dikkatli seçelim.
• .................................................................................
• .................................................................................
• .................................................................................
• .................................................................................
Yukarıdaki boşlukları dolduralım.

Kötü alışkanlık ve davranış sahiplerine karşı nasıl davranmalıyız?
İçki, kumar ve uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar tüm toplumu olumsuz yönde etkiler. Bizler kendimizi her türlü kötü alışkanlıktan koruduğumuz gibi kötü alışkanlık ve davranışları olanları da uyarmalıyız. Kötülükler karşısında duyarsız kalmamalıyız. Peygamberimiz de bu konuda: “Kim bir kötülük görürse onu eliyle düzeltsin. Eliyle düzeltmeye gücü yetmezse, diliyle düzeltsin. Diliyle de düzeltmeye gücü yetmezse, kalbiyle buğzetsin (yapanı ve yapılanı kalbinde sevmesin).
